Babyfotograf

Babyfotograf

Så blir du babyfotograf

Så blir du babyfotograf

Inom fotografi finns det en rad olika inriktningar. Du kan till exempel specialisera dig på att fotografera bröllop, djur, barn, natur eller så kan du bli babyfotograf. Du har säkert sett fantastiska foton med bebisar tillsammans med gullig rekvisita.

Kanske vill du själv prova dina vingar som den typen av fotograf? Men hur gör man då för att bli en riktigt bra babyfotograf och hur får man sen tag på uppdrag? Det ska du få lära dig mer om i den här texten så läs vidare om du drömmer om att jobba med foto.

Grunden till allt foto, även babyfotografering, är kunskap om din kamera. Utan att veta hur den fungerar så kommer du inte speciellt långt som babyfotograf.

Utbildning inom babyfotografering

Många fotografer är självlärda, men det går också att hitta utbildningar i foto, både privat och i kommunal regi. Om du inte är så bekant din kamera så är det bra att först gå en grundutbildning.

Du kan sedan gå en påbyggnadsutbildning inom just babyfotografi. En annan väg är att kontakta en professionell fotograf inom området och be denna bli din mentor. Ett ytterligare alternativ är att be om att få göra praktik hos ett proffs. Glöm heller inte att öva och åter öva på att fotografera.

Hur får jag kunder?

Hur får jag kunder?

Det råder ganska mycket konkurrens i fotobranschen. För det första måste du se till att vara riktigt duktig och proffsig. Då kommer ordet att sprida sig och du kommer att få fler jobb efter hand. En idé är också att utöka repertoaren med till exempel gravidfotografering eller nyföddfotografering.

Att kombinera gravidfotografering med babyfotografering är smart rent strategiskt. Om kunden är nöjd med ditt gravidfoto är chansen stor att denna kommer att vilja anlita dig som babyfotograf när barnet väl är fött. Att bygga goda relationer med kunderna är viktigt för att lyckas bra i branschen.

Rekvisita och säkerhet

Som tidigare nämndes är det bra att vara praktikant hos en professionell fotograf inom baby- och gravidfotografering innan du tar steget och blir egen. Du får då lära dig om det säkerhetstänk som omgärdar babyfoto. Ofta används rekvisita för att göra bilden mer intressant. Det är därför viktigt att veta hur man ska hantera det lilla, ömtåliga barnet när du använder dig av sådan.

Innan du känner dig säker på olika typer av rekvisita är det bäst att använda enkel sådan, till exempel en fäll eller en mysig filt. Att bli en bra babyfotograf är ett ständigt pågående arbete. Även de som arbetat i många år säger att man faktiskt aldrig blir riktigt fullärd.